Όχι η καθημερινή κατανάλωση μπύρας, δεν κάνει καλό στην υγεία

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας ένα άρθρο με τίτλο “7 καλοί λόγοι για να πίνετε περισσότερη μπύρα καθημερινά” το οποίο ανέφερε για ποιους λόγους είναι καλό για την υγεία μας, να πίνουμε καθημερινά περισσότερη μπύρα.

Τελικά όλες οι αναφορές στο εν λόγω άρθρο είναι ψευδής και βασίζονται σε παραποίηση των πραγματικών επιστημονικών μελετών και στοιχείων.

Μετά από έρευνα των ελληνικών hoaxes αποδείχθηκε πως οι ισχυρισμοί που γίνονται στο συγκεκριμένο άρθρο όσων αφορά θετικές επιδράσεις της τακτικής κατανάλωση μπύρας στην υγεία δεν συνάδουν με την επιστημονική βιβλιογραφία, ενώ σε πολλά σημεία γίνεται επιλεκτική παράθεση στοιχείων από συγκεκριμένες μελέτες με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το νόημα τους.

Τι ανέφερε το άρθρο

1. Η μπύρα αυξάνει την πυκνόητητα των οστών, διότι είναι πηγή σιλικόνης για το χτίσιμο των οστών (σ.σ. ορθοσιλικικό οξύ). Μάλιστα, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Ποια η πραγματικότητα

1. Ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση μπύρας σχετίζεται με τη καλύτερη υγεία των οστών βασίζεται σε παρανόηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας. Η ιδέα ξεκίνησε από μια ανασκόπηση μελετών του 2016 στο περιοδικό “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”. [πηγή]

Η μελέτη βρήκε όντως ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ στις έρευνες που συμπεριέλαβε στην ανάλυση σχετίζονταν με μεγαλύτερη πυκνότητα οστών και χαμηλότερη απώλεια κατά τη γήρανση. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, αφενός η υπέρμετρη κατανάλωση έδειχνε αρνητικά αποτελέσματα στη πυκνότητα των οστών και αφετέρου η μελέτη δεν εξέτασε άλλες παραμέτρους της ζωής ενός ανθρώπου οι οποίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για τα εν λόγω αποτελέσματα. Με απλά λόγια το γεγονός ότι κάποιος καταναλώνει μπύρα σταθερά κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι μόνο ένα σημείο της διατροφής του και όχι το μοναδικό. Μπορεί ένα άτομο για παράδειγμα να καταναλώνει τροφές και ροφήματα τα οποία αποδεδειγμένα συμβάλουν στη καλύτερη υγεία των οστών. Μελέτες όπως η συγκεκριμένη, ακριβώς επειδή δεν εξετάζουν άλλες διατροφικές συνήθειες παράλληλα ώστε να έχουν μια πιο σφαιρική εικόνα παρουσιάζουν σημαντικούς περιορισμούς που δε μας επιτρέπουν να εξάγουμε συμπεράσματα του τύπου “η καθημερινή κατανάλωση μπύρας κάνει καλό στα οστά”.

Τι ανέφερε το άρθρο

2. Η μπύρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, λόγω των φυτικών ινών της μπύρας.

Ποια η πραγματικότητα

2. Ο μύθος περί βελτίωσης των επιπέδων χοληστερίνης στον άνθρωπο πατάει στην επίδραση μιας ουσίας που περιέχεται και στην μπύρα, της ξανθοχουμόλης. Σε μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Atherosclerosis” το 2017 με τίτλο “Xanthohumol, a hop-derived prenylated flavonoid, promotes macrophage reverse cholesterol transport”. [πηγή]

Οι ερευνητές βρήκαν όντως ότι η ξανθοχουμόλη μείωνε τα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά σε χάμστερ. Αντίστοιχα στη μελέτη με τίτλο “Xanthohumol improves dysfunctional glucose and lipid metabolism in diet-induced obese C57BL/6J mice” η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό “Archives of Biochemistry and Biophysics” οι ερευνητές βρήκαν ότι παχύσαρκα ποντίκια στα οποία χορήγησαν ξανθοχουμόλη εμφάνισαν βελτίωση στη κατάσταση τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων. [πηγή]

Εν ολίγοις δε μιλάμε για θετική επίδραση της μπύρας ως προϊόν στην βελτίωση της χοληστερίνης, οι μελέτες έχουν γίνει σε μια χημική ένωση η οποία περιέχεται και στη μπύρα, ενώ η δημοσιευμένη βιβλιογραφία αφορά μελέτες σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους γεγονός που δε μας επιτρέπει να κάνουμε γενικεύσεις για το είδος μας. Επιπρόσθετα, ακόμα και αν κάναμε το λάθος να μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων μελετών στους ανθρώπους, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής περιλάμβαναν μεγάλες δόσης ξανθοχουμόλης, της τάξης των 60 μιλιγραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ η μέση συγκέντρωση της ουσίας στις περισσότερες μπύρες που κυκλοφορούν κυμαίνεται από 0.034-0.24 μιλιγραμμάρια ανά λίτρο. [πηγή]

Τι ανέφερε το άρθρο

3. Η μπύρα κάνει καλό στη καρδιά, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς.

Ποια η πραγματικότητα

3. Η ιδέα ότι η μπύρα έχει θετική επίδραση στο ρίσκο εμφάνισης καρδειαγγειακών παθήσεων, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως έχει βάση καθώς έχουν γίνει σχετικά μεγάλες μελέτες όπως η μελέτη με τίτλο “Effects of Wine, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease Risk Factors: Evidences from Human Studies” η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Alcohol and Alcoholism” το 2013. [πηγή]

Ωστόσο όλες οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα δείχνουν απλώς συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι αιτιότητα. Με απλά λόγια οι εν λόγω μελέτες εξετάζουν πόσο αλκοόλ πίνει ένα σύνολο ανθρώπων και πόσο ρίσκο έχουν να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν τεκμηριώνουν ότι η ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν είναι η αιτία της αύξησης ή μείωσης του ρίσκου. Επιπρόσθετα, στις περισσότερες μελέτες αυτού του τύπου δε συνυπολογίζονται συνήθειες που έχουν αυτά τα άτομα οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν το εξεταζόμενο ρίσκο, όπως για παράδειγμα η υγιεινή διατροφή, η άσκηση ή το κάπνισμα.

Τι ανέφερε το άρθρο

4. Η μπύρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, διότι το αλκοόλ που περιέχει, αυξάνει την ινσουλίνη στον οργανισμό, ενώ δρα και σαν ασπίδα ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη.

Ποια η πραγματικότητα

4. Η συγκεκριμένη φήμη περί ευεργετικής επίδρασης της μπύρας στη πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 πάτησε σε μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Diabetologia” το 2017. [πηγή]

Οι ερευνητές ανέλυσαν συγκεκριμένες παραμέτρους της ζωής ενός δείγματος ασθενών τη περίοδο 2007-2008 και το 2012 εξέτασαν τα ίδια άτομα για διαβήτη έτσι ώστε να εντοπίσουν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ μοτίβων κατανάλωσης αλκοόλ και αύξησης πιθανότητας στην εμφάνιση διαβήτη. Βασικοί περιορισμοί της έρευνας οι οποίοι τονίστηκαν τόσο από τους ίδιους τους ερευνητές όσο και από ειδικούς που άσκησαν κριτική στη μελέτη ήταν το γεγονός ότι κατέγραψαν τους ρυθμούς κατανάλωσης αλκοόλ σε μια μόνο χρονική περίοδο παρότι τα μοτίβα κατανάλωσης αλκοόλ αλλάζουν με το πέρασμα των ετών. Επίσης δεν κατέγραψαν αποτελεσματικά την επίδραση άλλων παραμέτρων της ζωής των συμμετεχόντων όπως η διατροφή γεγονός που εισάγει αβεβαιότητα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρει και η επίσημη σελίδα του National Health System της Αγγλίας σε ανάλυση που έκαναν για τη συγκεκριμένη μελέτη, με βάση τους περιορισμούς της εν λόγω έρευνας τα αποτελέσματα δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πούμε πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη στους ανθρώπους. [πηγή]

Τι ανέφερε το άρθρο

5. Η μπύρα εμποδίζει τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά, καθώς συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας σχηματισμού της κατά 40%.

Ποια η πραγματικότητα

5. Η ιδέα πως η μπύρα βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης πέτρας στα νεφρά πατάει σε μια μελέτη του 2013 η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση ποτών με υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρη αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά ενώ η κατανάλωση κρασιού και μπύρας μείωνε τη πιθανότητα κατά 34% και 41% αντίστοιχα. [πηγή]

Ωστόσο, αφενός πρόκειται για μια μελέτη η οποία, όπως και η προηγούμενες δεν εδραίωση σχέση αιτιώδους συνάφειας μεταξύ κατανάλωσης μπύρας και μείωσης πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στα νεφρά ενώ όπως αναφέρει και το National Institute of Health στην επίσημη σελίδα του ένας από τους καλύτερους τρόπος πρόληψης για την αποφυγή εμφάνισης πέτρας στα νεφρά είναι η κατανάλωση πολλών υγρών, κυρίως νερού. Αυτή μάλιστα είναι και μια πιθανή εξήγηση για τα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε η μπύρα στη προαναφερθείσα μελέτη. Ωστόσο η μπύρα δεν αποτελεί πρόταση του National Institute of Health ακριβώς λόγω του ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αιτιατής σχέσης μεταξύ κατανάλωσης της και μείωσης πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. [πηγή]

Τι ανέφερε το άρθρο

6. Η μπύρα μπορεί να προστατεύσει έναν οργανισμό από την εμφάνιση καρκίνου, καθώς τα συστατικά της βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονωδών ασθενειών.

Ποια η πραγματικότητα

6. Ο ισχυρισμός ότι η καθημερινή κατανάλωση μπύρας ή η κατανάλωση μπύρας γενικά μειώνει το κίνδυνο για ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αντιθέτως η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού αυξάνει το κίνδυνο για μια σειρά καρκίνων όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του πρωκτού και του στήθους. [πηγή]

Τι ανέφερε το άρθρο

7. Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτες του 1977. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για άλλες μορφές άνοιας. Πλέον, είναι γνωστό πως η μπύρα βοηθά τη διάθεση. Καλό θα ήταν λοιπόν να πιείτε και ένα ποτηράκι για τις έρευνες διαφόρων επιστημόνων.

Ποια η πραγματικότητα

7. Το θέμα κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ έχει εξεταστεί από αρκετές μελέτες με πιο πρόσφατες και πιο οργανωμένες προσπάθειες συγκέντρωσης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας να είναι δυο ανασκοπήσεις μελετών, μια του 2014 από την οργάνωση “Alzheimer’s Disease International” και μια του 2015 από την οργάνωση “National Institute for Health and Care Excellence”. [πηγή 1][πηγή 2]

Και στις δυο βρέθηκε ότι η μέτρια προς συχνή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης νόσων όπως το Αλτσχάιμερ ενώ δεν βρέθηκαν στοιχεία περί προστατευτικής επίδρασης από τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ. Και εδώ φυσικά εφαρμόζεται η ίδια παρατήρηση περί αιτιώδους σχέσης ωστόσο σε αυτές τις μελέτες παρουσιάζεται προτεινόμενος βιοχημικός μηχανισμός ο οποίος εξηγεί το πως η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ρίσκου για εμφάνιση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι πληροφορίες που παρατίθενται στο εξεταζόμενο άρθρο κρίνονται ψευδείς και καταρρίπτονται.

Η διασταύρωση των πληροφοριών έγινε από τα Ellinikahoaxes